torsdag 13. januar 2011

Sushi? Hva snakker du om?

Bedre sent enn aldri? Innså plutselig at kanskje ikke alle forstår alle ordene vi slenger rundt i denne bloggen. Gunkan, tempura, sashimi??? Tro oss, det er ikke enkelt, det er utrolig mange variasjoner av sushi i seg selv, og ordene som blir brukt. Vi forstår ikke alt vi heller, men lærer stadig, og nå vil vi gi dere en enkel oversikt over hva vi blogger om.

Sushi

betyr "ris marinert i eddik". Det er altså ikke fisken det kommer an på, men risen! Mange (inkludert oss) bruker imidlertid Sushi som et samlebegrep for "ris og rå fisk" :)

Sushi skal serveres temperert kald, altså ikke kjøleskapskald og definitiv ikke frysekald! Den skal heller ikke være varm, med mindre den er fritert (tempura).

Fisk og ris


Sushi Ngiri er de "vanlige" bitene, en liten klump med ris med et fiskestykke på
Sashimi er rene fiskestykker, uten ris.Helst skal det serveres en skål med ris ved siden av.
Fra gammelt ble ngiri spist av de fattige, som brukte risen til å fylle opp, mens sashimi var for de privilegerte som kunne velge hvor mye ris de ville ha.
Maki er fisk og ris rullet sammen med nori, en type tang. Det finnes mange variasjoner over temaet maki
Ura maki er ruller der nori ligger utenpå fisken og risen ligger ytterst. Ganske brede biter med liten diameter.
Futo maki er ruller med nori ytterst, gjerne litt større og tynnere enn Ura maki
Gunkan maki er en makibit der risen ligger på bunnen og fyllet på toppen, med nori rundt

Vanlige typer fisk er bl.a. laks, tunfisk, kveite, smørfisk. I tillegg ser man også ofte sjømat som; kamskjell, scampi (kokes alltid), rødskjell, glassreker. Man kan også få hval og marinert ål på utvalgte steder. I mange land er egg en helt vanlig ingrediens i sushi, da gjerne i omelett-form. Det brukes selvfølgelig utallige fisketyper i sushi, men dette er de vi oftest møter på i Norge.
Andre begreper:
Soyasaus - puttes i en skål ved siden av, og brukes som krydder ved å dyppe fisken i skålen. Ifølge japansk etikette skal man ikke dyppe risen i soya, sausen skal bare på fisken.
Ponzu-saus - en saus av soya og sitrusfrukter, brukes til sashimi
Wasabi - en sterk pepperrotkrem. Som oftest bruker man å putte litt av den i soyasausen for å sette en liten spiss på smaken. Av og til puttes det også små mengder i selve bitene for å gi litt ekstra piff
Gari - syltet ingefær - serveres på siden, så man kan "rense ganen" mellom bitene
Tempura - betegner mat som er fritert. Vår favorittbit er tempura maki, som oftest er fritert scampi og avocado rullet i tang
Rogn - brukes ofte som garnityr, gjerne lakserogn og flyvefiskrogn
Kimchi - syltede grønnsaker, serveres ved siden av, på samme måte som ingefær
Spisepinner - mange sier at det er helt greit for nybegynnere å bruke gaffel. Beklager, de lyver. Vi ler av de som bruker gaffel (og kniv). Det er bedre å klusse med pinnene enn å stikke spidde fisken!

I denne bloggen vurderer vi gjerne anretningen og garnityren. De finere restaurantene, eller de som virkelig legger æren i å servere japansk mat, garnerer ofte med noe annet enn ishavssalat og agurt, som blomster, syltede grønnsaker, rogn, ulike typer reddik  og litt mer eksotiske grønnsaker. De lager også gjerne sin egen wasabi, ponzu og soyasaus. Dersom du leter etter virkelig kvalitet, se etter dette. Det viktigste er imidlertid (og selvfølgelig) alltid fisken og risen. God fornøyelse!

1 kommentar:

  1. Hei.
    Husker ikke hvordan jeg kommer over denne bloggen, men tenkte bare jeg skulle si at jeg setter veldig pris på den! Spenende å lese, og jeg får ofte tips til hvor jeg bør teste ut sushien. Og dere har ofte helt rett. Tusen takk :)

    SvarSlett